Minnesstenen vid Edsviken

Tupps Minnesplats? Foto: Per Hallén 2014
Tupps Minnesplats? Foto: Per Hallén 2014

Vid den norra stranden av Edsviken som förbinder Stora och Lilla Delsjön ligger sedan flera år en liten sten som har förbryllat mig. ”Tupps minnesplats” står det på stenen. Länge trodde jag att det var någon som rest en liten sten till minne av sitt husdjur! Men, jag hade helt fel i detta antagande. Det rätta svaret kom i Örgryte & Härlandaposten nummer 12 i december 2013. Stig ”Stikkan” Andersson skrev i detta nummer om bakgrunden till stenen.

TUPP är en förening som bildades redan 1983 och dess namn betyder: Tempo – Uthållighet – Positivt – Psyke alltså TUPP. Idag har föreningen 57 medlemmar som alla är mycket aktiva motionärer i Delsjöområdet. Varje år samlas man vid stenen för att hedra medlemmar som gått bort, så det är verkligen en minnesplats. Stenen är hämtad från Lysekil och har donerats av Dan Andreasson som tidigare ägde Mats Sport.

Jag tyckte det var trevligt att äntligen få en förklaring till detta ”minimysterium” i Delsjöområdet.