Kvarntomtar

Lucka24

Idag avslutas lucköppningen på Delsjoomradet.se och jag vill idag önska alla läsare en riktigt God Jul! Hoppas att ni får tillfälle att ta en vandring i det vackra Delsjöområdet. Eftersom det är julafton idag så måste temat givetvis vara tomtar, men några sägner om tomtar finns inte så vitt känt från Delsjöområdet. Däremot finns ruinerna av en kvarn som ni säkert känner till och i sådana sägs det ibland bo kvarntomtar. Dagens sägen är hämtad från Södermanland.

Det var en gång en mjölnare i Södermanland som hade en mycket flitig kvarntomte. På nätterna, när mjölnarfamiljen låg och sov, brukade tomten stå i kvarnen och sikta mjöl. En natt vaknade mjölnaren, och när han smög sig ut i kvarnkammaren fick han se sin flitige tomte sikta mjöl så att det dammade i högan sky. Han såg också att tomten hade fasligt trasiga kläder, och nästa dag kom han överens med sin hustur att tomten skulle få nya kläder. Alltså sydde husmodern en fin kostym åt tomten. Lagom till jul lade de fram plaggen i kvarnen, och dagen därpå var kläderna försvunna. Vid midnatt smög sig nu mannen ut i kvarnkammaren, men vad fick han se? Jo, där stod tomten och kråmade sig framför ett av fönstren, som han kunde spegla sig i, och strök med händerna över den fina jackan och rimmade:

Nu är Nisse granner! Han sig inte dammer!

Nu siktar Nisse aldrig mer!

Och från den dagen fick mjölnarparet vackert sikta sitt mjöl själv.

God Jul – och ta vara på din kvarntomte!

 

En kommentar

  1. Hej, Per!

    Tusen tack för alla de fina ”luckorna”, som jag verkligen haft glädje av. Jag önskar dig också en verkligt skön julhelg.

    Många varma hälsningar,

    Christina

Kommentarer är stängda.