En spökhistoria från Smörslätten

Örgryteskildraren Stenström fick på 1920-talet höra en spökhistoria berättad av en invånare i Torpa by. Händelserna lär h utspelats en månljus kväll på förvåren år 1853 då ”Hanse Johanna” stått ute på sin farstu. Hon hade då hört vagnar skramla nedför backen som gick från området uppe vid Smörslätten (nuvarande Östra sjukhuset). Naturligtvis undrade hon vem som var ute och körde så sent på kvällen. Till hennes förskräckelse fick hon då se ett begravningsfölje där kistan kördes före på en sprötkärra. Dessutom kände hon igen flera av personerna i följet. Förskräckt sprang hon in i stugan, men yttrade inte ett ord om vad hon sett, det hade varit mycket oklokt. Men hon funderade mycket över vem det var som skulle dö. En kort tid därefter hade Anna Brita varit på väg hem till Intagan efter att hon hade lämnat mjölk nere i Torpa by. När hon var mitt i den branta backen, fick hon syn på en liten grå gubbe, som kom efter henne, gnoende i klapprande träskor. Hon blev då rädd och började springa och gubben följde efter henne. Jakten pågick ända fram till Intagans gärdesgård. Där försvann den grå gubben lika plötsligt som han dykt upp. Anna Brita, som av grannarna ansåg var lite enfaldig, sprang in i stugan och berättade hela sin hemska historia. Hon förstod inte hur galet och farligt det var att berätta om en sådan syn hon just varit med om.
Några dagar senare fick hon blodstörtning och dog åtta dagar därefter den åttonde april år 1853. Följande söndag gick sedan likföljet nedför backen mot Torpa och ”Hanse Johanna” kunde få en förklaring till vad hon sett den kvällen. (Stenström, F. Örgryte genom tiderna. Del II s. 152-153.)

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.