Kallebäcks Mellangård

Lucka14

När Kallebäcks by skiftades åren 1832 till 1833 medförde det att några av gårdarna måste flyttas ut från byn. En av gårdarna som utgjorde Kallebäcks Mellangård fick sin nya tomt vid landsvägen intill åkrar och betesmarker vid Heden. Bonden som fick flytta till denna plats långt utanför byn hette Börje Andersson. Ibland sägs det att det var de med lägst status som fick lämna byn i samband med skiftet. Detta är knappast sant och när det gäller Börje var det verkligen inte sant. Han var nämndeman i Sävedals häradsrätt, den lokala domstolen. Det skulle han fortsätta med under många år efter skiftet av byn. Han var alltså en ganska betydelsefull person.
Huset Börje ägde i Kallebäcks by hade redan år 1832 en lång historia. Troligen hade det byggts av Anders Ahlbo någon gång före år 1784. Byggnaden var alltså minst 48 år vid flyttningen upp till Heden.

Idag en del av golfklubbens anläggning, men det är ett av områdets äldsta hus.
Idag är huvudbyggnaden till Kallebäcks Mellangård en del av golfklubbens anläggning.

En kommentar

  1. Om Kallebäcks mellangård. Jag är uppvuxen i trakten. Gården kallades Prippska gården då. Det sades att familjen Pripp ägt gården och att det första Prippens öl bryggdes med vatten från Kallebäcks källa (Gustavs). Tror att de första golfspelarna på -60talet också kallade sitt klubbhus så. Kanske gör man det fortfarande på klubben.
    Vet du om detta är sant, eller bara en skröna.
    Tack för julkalendern. Margareta v Sydow

Kommentarer är stängda.