Nu får Delsjön en ”ansiktslyftning” (GP 1984)

1980-talet känns inte så avlägset, men det är ändå snart 30 år sedan denna söndags utdrag ur dagspressen skrevs. Det var GP som den 23 maj 1984 hade en artikel om ”Ny campingplats och större badplats, Nu får delsjön en ”ansiktslyftning”.

”Nu rustas Delsjöområdet upp för att klara av den väntande anstormningen av sol- och baddrykande. Badplatserna görs större och får fasta badvakter. Delsjö ridbana förvandlas över sommaren till camping med 350 platser.

Upprustningen märks redan vid infarten från Delsjövägen. Den smala och krokiga vägen har fått en gång- och cykelbana. Trafikanterna som tidigare färdats med livet som insats kan nu ta sig fram på ett säkrare sätt. Tyvärr har man inte nått ända fram. Sista biten mellan koloniområdet och Delsjöbadet är fortfarande lika smal och farlig. Delsjöbadet, tummelplatsen för barnfamiljenra under heta sommardagar, har också rustats för att klara den ständigt ökande tillströmningen av folk. Med stora mängder sand har badstranden förlängst och flera träd har tagits bort för att ge mera plats åt de soldyrkande.

Fräscha toaletter

Dessutom finns här nu sex nya fräscha toaletter. Även badet vid Härlanda tjärn genomgår nu en markant förändring. En del av buskaget i badviken har tagits bort och ersatts med sand så att badstranden förlängts. Utmed östra stranden blir det en ny promenadväg och bryggorna ställs iordning. En idrottsförening kommer att svara för att det finns servering vid badet. De båda baden vid Stora Delsjön och Härlanda tjärn kommer också att ha premiär för fasta badvakter under sommaren. Satsningen på badplatserna har dock inte tagits mot med glädje av alla. Flera av dem som promenerar i området året runt är kritiska till att man tar bort buskar och träd. Man menar att Delsjöreservatet redan är hårt utnyttjat och att naturen på sina ställen är mycket försliten.

För mycket folk

– Jag är själv orolig för att det under vissa tider på året finns för mycket folk i Delsjöområdet. Trots att det finns flera andra fina friluftsområden med bad i Göteborg, väljer de flesta att åka till Delsjön. Vi måste även ta hänsyn till deras önskemål och jag tror nog att naturen klarar sig bättre om vi gör iordning ordentliga badstränder än att var och en ska hitta sin egen badplats runt sjöarna, säger Per-Olof Johansson, chef för idrottsavdelningen inom Fritidsförvaltningen. Men det är inte bara bad- och friluftsentusiaster som håller till i Delsjöområdet utan också ett stort antal motionärer. Skatås motionsanläggning hade under fjolåret 360 000 besökare.

– Vi har samma problem där. Det finns ytterligare tolv motionsanläggningar i kommunen, men de flesta väljer att åka till Skatås. Vi har nyligen byggt ut anläggningen, men nu är det stopp. Det får inte bli någon mer utökning, säger Per-Olof Johansson.

Delsjöområdet finns också med i sommarens satsning på camping-turisterna. Den tidigare campingplatsen i Torslanda försvinner och istället hänvisas besökande till Delsjö ridbana där det blir plats för sammanlagt 350 tält och husvagnar. Till Kärralunds har fritidsförvaltningen köpt in ytterligare 10 stycken 4-bäddsstugor. Under fjolåret hade kommunen 4,5 miljoner i intäkter från 300 000 gästande campare. Antalet tält- och husvagnsplatser blir ungefär det samma i år, cirka 2 000 fördelade på Kärralund, Lilleby, Askimsbadet, Valhalla, Delsjöns ridbana och Askims camping.

– Tack vare att Mölndal ordnar camping med 400 platser kommer vi att klara efterfrågan i år. Men antalet campare har ökat väldigt kraftigt under de senaste åren och so kommer det att fortsätta under hela 80-talet. Därför måste vi helst redan nästa år, öppna ytterligare en camping med 500 platser för att hålla jämna steg med efterfrågan, säger Per-Olof Johansson.

Nils Svensson”