Julmat till torparna 1853

Idag är det ”dan före dan” och de flesta är säkert fullt upptagna med att plocka fram julsaker och förbereda julmaten. Vi skall därför blicka tillbaka till år 1853 och julfirandet på Stora Torp. Familjen Ekman som ägde gården firade inte julen på Stora Torp. De höll troligen till i sitt hus inne i Göteborg. Men på gården levde torparna året om och de fick detta år en liten ”julbonus”. Under Stora Torp låg torpen Lyckan, Kolmaden, Hästhagen, Näset och Yttre Torp. Bengtstorpet hade nyligen avträtts till Lilla Torp i samband med det laga skiftet.

Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.
Källa: Stora Torps privatarkiv. Landsarkivet i Göteborg.

I räkenskaperna för 1853 finns en sammanställning över vad som delades ut till torparna inför julafton. 16 skålpund kaffe (lite över 6 kilo), 16 skålpund socker 30 skålpund risgryn (något över 12 kilo), 34 skålpund rent fläsk (omkring 15,5 kilo) och 37 bullar brö. Julmaten gick på lite över 400 riksdaler, det kan jämföras med ett dagsverke vid samma tid som gav 26 skilling i lön, en oxe som betingade ett värde av 60 riksdaler eller en resa med diligens från Stockholm till Göteborg som kostade 39 riksdaler. Det var alltså en ganska god julbonus som torparna fick 1853, värd omkring 80 riksdaler per torp. Säkerligen var det ett välkommet tillskott för familjerna och bidrog till en trevligare jul.

När ni nu förbereder inför morgondagens festligheter med överdådiga julbord är det kanske värt att ägna torparna under 1800-talet en tanke.

Avslutningsvis vill jag önska alla läsare av Delsjöområdets historia

En riktigt God Jul!

En kommentar

  1. Vi tänker på torparna och från oss alla (läsare) önskar vi en riktigt God Jul till Delsjövännen Per.

Kommentarer är stängda.