På vingar över Delsjöområdet

I går begav sig Mikael Svensson och jag oss ut på en flygtur över Delsjöområdet med kameror i full beredskap. Det sedan länge vilande projektet kring en ny fotobok som behandlar Delsjö- och Kåsjöområdet har nu åter tagit fart och vi var i behov av lite nytt bildmaterial. I dagens ”söndagsläsning” kommer därför några smakprov bland de bilder jag fångade under en timmes cirklande på några hundra meters höjd över välkända skogstrakter.

Vi flyger in mot Delsjöområdet, sjöarna ligger spegelblanka denna kalla höstmorgon. (Foto: Per Hallén 2012).
Längst till vänster ser du Delsjökolonin. Närmast sjön ligger Sjölyckan. I bilden kan du även se IFK Göteborgs inomhushall och om du har skarp blick, även torpen Sjöbo och Bengtstorpet. (Foto: Per Hallén 2012).
Skatås välkända motionscentrum med dess klubbstugor ser ut som en liten skogsby. (Foto: Per Hallén 2012).
Stora Torps tånge, halvön som sticker ut i Stora Delsjön ger ett mäktigt intryck. Där halvön är som smalast, närmast land, låg Fiskaretorpet fram till 1868 då dess tomt översvämmades då sjöarnas yta höjdes. (Foto: Per Hallén 2012).
Stora Torps ”stenslott” ligger ännu invid stora öppna ytor där TV-huset en gång låg, inom några år lär den ytan vara fylld av ett gytter av bostäder. (Foto: Per Hallén 2012).
Villorna på Gunla mosse intill Delsjö golfbana ligger i ett område som skapades av ett stort isblock som sakta smälte efter att inlandsisen dragit sig tillbaka. Det skapade den stora mossen. Utdikningen pågick från 1870-talet och ännu finns det mycket blöta området kvar av mossen. Men det mesta är idag torrt nog för golfspel. (Foto: Per Hallén 2012).
Avslutningsvis flyger vi in över Delsjökärr och tittar på Bertilssons stuga från luften. Skogen omger ännu husen, men den moderna bebyggelsen ligger idag mycket närmare än vad den gjorde på Bertilssons tid. (Foto: Per Hallén 2012).