Bengtstorpet vandaliserat – igen

Bengtstorpet. Foto: Per Hallén 2011.

Mats Eriksson, arrendator av Bengtstorpet, såg uppgiven ut när jag träffade honom i måndags. Torpet han slitit med att rädda sedan 1992 har åter råkat ut för inte bara inbrott och vandalisering, okända personer har även bosatt sig i huset och använt stugan som toalett. Efter tjugo års jobb kan man förstå att Mats inte längre har någon större lust att reparera de många skadorna som uppstått på grund av all vandalisering. Han har själv ingen möjlighet att bo i huset men har personer som är intresserade av att ta över arrendet – men inget tycks hända i byråkratins kvarnar. Det är verkligen skandal att staden inte tar bättre vara på den kulturhistoriskt intressanta bebyggelsen i Delsjöområdet. Hus som lämnas öde förfaller snabbt och snart kan en tomt som varit bebyggd sedan 1814 vara öde och torpet rivet, nog vore det en kulturhistorisk illgärning!

Torpen i Delsjöområdet skulle må bäst av att vara bebodda och brukade, varsamt moderniserade på ett sätt så besökarna i området kunde uppleva hur människor levde kring Delsjöarna för två århundraden sedan.

Foto: Mats Eriksson.

När Mats tog över torpet 1992 var det mycket förfallet. På bilden ovan ser man hur taket nästan rasar in över stugan. Det gamla tegeltaket har tagits bort och taket skall genomgå en grundlig renovering. Även invändigt var det riktigt illa ställt med både golv och väggar.

Foto: Mats Eriksson.

Uppe på det lilla loftet hade tegelstenar lagrats, förmodligen var det ren tur att inte golvet där gav vika och begravde allt och alla i det undre planet under den tid scouterna höll till i huset. Det mesta invändigt fick bytas ut.

Här ser man rakt ned i källaren då det gamla golvet har tagits bort och ett helt nytt läggs in. Foto: Mats Eriksson.

Ett nytt golv har här lagts in. Foto: Mats Eriksson.

In i minsta detalj har huset renoverats. Foto: Mats Eriksson.

Hela fasaden på huset har bytts ut. Foto: Mats Eriksson.

Foto: Mats Eriksson.

Foto: Mats Eriksson.

Foto: Mats Eriksson.

Foto: Mats Eriksson.

Detta är bara några av alla de foton som Mats Eriksson tagit under åren av renovering. Bengtstorpet har förvandlats från en förfallen stuga utan något framtidshopp till ett tämligen modernt torp som den senaste vandaliseringen till trotts har en möjlig framtid bara det får någon eller några som tar hand om huset och fortsätter renoveringen och helst bor i huset.

Vid mitt besök i torpet 2011 fanns spår efter tidigare vandaler, men det var ändå i ganska gott skick.

Bengtstorpets inhägnade gård har goda förutsättningar att bli riktigt trivsam! Foto: Per Hallén.

Torpets baksida. Foto: Per Hallén.

Stugan är rymlig och fin. Foto: Per Hallén.

Utsikt från stugans fönster mot gångvägen och området där torpets ladugård tidigare låg. Den förföll och revs redan 1959, låt oss hoppas att resten av torpet får stå kvar! Foto: Per Hallén.

Bengtstorpets kök har fått modern standard. Foto: Per Hallén.

Vedspisen finns ännu kvar. Foto: Per Hallén.

Vy från loftet ut över stugan. Foto: Per Hallén.

Utsikt från loftets fönster ut över gården och parkeringen till Delsjöbadet en bit bort. Foto: Per Hallén.

Det är idrotts- och föreningsförvaltningen som arrenderar ut husen i Delsjöområdet, än så länge, kanske är bäst att tillägga då man vill ändra på ansvarsförhållandena inom staden. Men det får inte hindra att fastigheterna underhålls! Det kan vara en god idé att höra av sig till förvaltningen och fråga vad som egentligen händer med Bengtstorpet. Det är viktigt att visa att många bryr sig om vad som händer med den äldre bebyggelsen i Delsjöområdet.

%d bloggare gillar detta: