Framtidsplaner för Delsjöområdet – inför Göteborgs 400 års firande

Göteborg kommer att fira 400 år 2021. För en tid sedan presenterade Göteborg & Co sin utredning och förslag kring firandet. En idébok publicerades samtidigt för att ge göteborgarnas syn på vad firandet skall innehålla.

Kan man hitta något om Delsjöområdet i boken? Söker man på ”Delsjöområdet” får man inte en enda träff! Vid en sökning på ”Delsjön” fick jag fram tre träffar. Den första på sidan 320, men den texten handlade om att utveckla friluftslivet på Hisingen för att ge ett alternativ till Delsjöområdet. På sidorna 328-329 finns två förslag, det första från Andreas Johansson som vill ha en skidtunnel likt den i Torsby. Han kan tänka sig att placera en skidtunnel med konstsnö i Skatås, Hisingsparken eller i Slottskogen.  Förslag om en skidtunnel i Skatås har funnits ända sedan 2006. Sedan ändrades planerna att gälla Landvetter för att numera vara inriktade på Kviberg. Lite längre ned på sidan 329 kan man läsa om Pether Ribbefors förlag att skapa ett citynära innovationscentrum för idrott, förslagsvis vid Slottsskogsvallen men även Delsjön och Kviberg nämns som möjliga platser.

Ett förslag som direkt berör Delsjöområdet är från Ingemar Ramell som på sidan 332 föreslår:”Ingemar Ramell: Gräv ner värmekablar i Skatås på 5 km spåret, så att man vintertid kan jogga där. När isen ligger är det omöjligt att jogga eller gå där. Gör samma sak med slingan runt stora och lilla Delsjön.”

Jag tvivlar på att det kommer att genomföras! Det är nog inte heller troligt att förslaget från Anonym kommer att genomföras: Jag har länge önskat ett kameraövervakningssystem i Göteborg likt
det som finns i London. Idag undviker jag att gå ensam ute när det
är mörkt, och är hela tiden på min vakt. Jag vågar inte springa i Skatås på
kvällarna och när jag varit ute och festat tar jag en taxi hem, istället för
spårvagnarna. Jag upplever att våldet, rånen och våldtäkterna ökar i Göteborg
och med ett kameraövervakningssystem skulle nog många känna sig
mycket tryggare. Fler brott borde bli uppklarade samt förebyggas. Elin
Krantz kanske hade levt idag, om någon hade sett på en övervakningskamera
att hon var förföljd, eller blev överfallen. Då kanske polis hade
blivit larmade av kameravakter, och hunnit fram i tid.
Då kanske vi även kan få en fräschare stad, då det blir lättare att ta fast
klottrare och de ligister som krossar glasen på busskurarna.
Då kommer vi till aspekten vad gäller den personliga integriteten. Jag
har inget att dölja, så jag blir gladeligen ”övervakad” när jag är ute. Då
skulle jag känna mig trygg, och många med mig. I London har de ju lyckats
komma över den frågan, på något vis.”

Överfall i Skatås eller Delsjöområdet är så sällsynta att jag tvivlar på att vi behöver övervakningskameror i motionsspåren.

Det är alltså tunnsått med idéer kring Delsjöområdet och 400-års firandet. Därför tar jag mig friheten att efterlysa idéer kring hur läsarna av bloggen skulle vilja se framtiden för Delsjområdet. Låt oss börja med en fri idéstorm och se vad som kommer fram!

%d bloggare gillar detta: