Vandring utmed Delsjöbäcken

För er som var med och för er som missade förra söndagens vandring utmed Delsjöbäcken kommer här ett inlägg som visar och berättar en del av innehållet i vandringen.

Vi började klockan 10 vid informationstavlan närmast parkeringen till Delsjöbadet. Där presenterade jag kort mig själv och bakgrunden till vandringen. Anita från STF höll även en presentation kring föreningens verksamhet.

Inledning av vandringen.
Foto: Tomas Börjeson.

Därefter rörde vi oss mot Delsjöbadet där jag berättade om stenålderns människor och om ”det stora mysteriet”, varför ligger alla stenåldersboplatser under vattenytan?

Svaret fick deltagarna en bit bort, vid kanotuthyrningen.

Fördämningen är orsaken till att Delsjöarna ser ut som de gör idag, väl över 6 meter över sin naturliga nivå.
Foto: Tomas Börjeson.

Nivåskillnaden är imponerande.
Foto: Tomas Börjeson.

Vid vattenverket berättade jag om vad rent vatten kan betyda – inte minst för att förhindra kolera. Vid vattenverket låg också torpet Sjöbo före 1868.

Foto: Tomas Börjeson.

De yngre dammarna som byggdes under 1880-talet.
Foto: Tomas Börjeson.

På den skogbeklädda åsen i bakgrunden går det en forntida väg! Vi gjorde ett besök på den sedan 1860-talet övergivna vägen.

På väg upp på åsen från det gamla vadstället över Delsjöbäcken.
Foto: Tomas Börjeson.

Den gamla hålvägen uppe på åsen bakom Sportfiskarnas / Friluftsfrämjandets anläggning.
Foto: Tomas Börjeson.

Delsjöbäcken är idag bara en liten skogsbäck, men innan sjöarna reglerades kallades den för Storabäcken och hade ett ansenligt vattenflöde.
Foto: Tomas Börjeson.

När vi kommit ned från åsen fortsatte vi utmed den gamla vägen, en delsträcka som ännu är i bruk. Den gamla vägen tar vid efter Sjölyckans grindstolpar.

Den gamla vägen ovan Sjölyckans grindstolpar.
Foto: Tomas Börjeson.

Vi fortsatte nu upp mot Delsjökolonin.

Foto: Tomas Börjeson.

Inne i koloniområdet hittar man en domarring, alltså en grav från järnåldern. Den låg utmed den gamla vägen och har med all säkerhet tillhört en bosättning, kanske där kolonistugorna idag ligger.

Domarringen i Delsjökolonin.
Foto: Tomas Börjeson.

Vi återvände sedan ned mot bäckfåran och följde den till ruinerna efter den ena av kvarnarna under gården Kärra.

Grunden till kvarnen.
Foto: Tomas Börjeson.

Grundstenarna till kvarnen som har rötter i medeltiden är verkligen imponerande, om än svåra att upptäcka från gångvägen sommartid då den är täckt av grönska.

Ett kort stycke från kvarnruinen, intill campingplatsen, stannade vi för en kort fikapaus.

Fikapaus.
Foto: Tomas Börjeson.

Vandringen gick därefter rakt genom campingområdet och bort mot den andra kvarndammen som fick vatten både från Delsjöarna och från Härlanda tjärn, där finns kvarndammen kvar och vattnet rinner ännu genom hålen i fördämningen där luckorna satt. Men kvarnen är sedan länge borta, nedbrunnen under mystiska omständigheter!

Foto: Tomas Börjeson.

Här passerar vi över fördämningen till kvarndammen.
Foto: Tomas Börjeson.

Foto: Tomas Börjeson.

Foto: Tomas Börjeson.

Det var verkligen en perfekt dag för en vandring, många intresserade åhörare gör att jag redan längtar till nästa vandringstillfälle. När jag avslutat min berättelse om gården Kärra / Kärralund överräckte Anita från STF en fin liten bok om Edward Nonnen på Degeberg – en mycket uppskattad gåva!

Foto: Tomas Börjeson.

Redan nu kan jag avslöja att det kommer att bli en vandring till hösten – men inte i Delsjöområdet, det blir en vandring vid Klippan den 14 oktober klockan 10, start vid Sjömagasinet. Du som var med på förra söndagens vandring vet det redan – men till er övriga – slottet vid Älvsborg har faktiskt en koppling till Delsjöområdet! Slottet fick nämligen både fisk och kräftor från sjöarna, samt timmer till byggnaderna från Delsjöområdet. Klippanområdet är perfekt för en vandring, så jag hoppas att få se er igen ute vid älvmynningen!

%d bloggare gillar detta: