Sportstuga vid Delsjön 1955

Göteborgs Kommunala Mellanskolas sportstuga vid Delsjön. Bilden är inlänkad från Göteborgs stadsmuseums bilddatabas Charlotta: http://62.88.129.39/carlotta/web/object/330782

Bilden är troligen från 1955 och visar Göteborgs Kommunala Mellanskolas sportstuga vid Delsjön. Platsen beskrivs inte närmare i databasen. Tittar man på bilden så ligger stugan med utsikt över Delsjön, men var låg denna stuga? När jag konsulterat ”Karta över Delsjöreservatet med omgivningar” från år 1946 finns inte stugan med. Det är möjligt att den byggdes senare än 1946 men revs innan någon av mina senare kartor. Kanske finns det någon läsare som kan ge information kring huset och var det låg?

8 kommentarer på “Sportstuga vid Delsjön 1955

 1. Spontan tanke är den östra sidan uppe vid höjden nära simskolans barack vid badplatsen. Där finns ju en trappa kvar.

 2. Om man tittar här
  http://62.88.129.39/carlotta/web/object/416890 på bild GMA:13400:4
  så tycker jag mig kunna identifiera att bakgrunden på stugbilden och på detta fotot är detsamma, bara taget som om man skulle ha passerat stugan och stod uppe på bergsknallen och fotograferade?
  Man ser den smala udden till höger som jag tycker ser väldigt lika ut i båda bilderna. Stugan skulle alltså ligga bakom fotografen som tagit bilden
  GMA:13400:4, om stugan fanns när den bilden togs.
  Så om jag då inte är helt felorienterad så skulle alltså stugan legat på sjöns västsida, förmodligen inte så lång från gamla Boråsvägen. Vilket, med tanke på transport av byggnadsmaterial osv. känns rätt logiskt. Men som sagt det är en gissning och jag kan naturligtvis vara helt fel ute.
  Mvh,
  Anders

 3. Hej,

  På Carlotta finns också ett foto här:

  http://62.88.129.39/carlotta/web/object/416890

  med nummer GMA:13400:4

  Detta foto ser ut att vara taget från samma håll som stugbilden, dock från en position som skulle motsvara att man hade stugan bakom sig när den bilden togs. Alltså från bergsknallen som syns bakom huset. Jag tycker mig bl.a. känna igen samma udde på höger sidan.
  Om jag då inte är helt felorienterad skulle stugan ha legat på västra sidan, inte lång bort från gamla Boråsvägen. Vilket med tanke på transport av byggmaterial osv. känns rätt logiskt. Så om man söker på bergsknallarna där upp så finns det kanske rester som skulle gå att identifiera. Frågan är om stugan existerta någon längre tid. Spåren på internet och i övrigt är ju väldigt få! Kanske förstördes den av en brand efter ett par år?
  Mvh,
  Anders

  • Alltså, den här bilden måste var tagen från berget som heter Kalvemossen (enligt Vandringskarta Delsjöområdet), men annars är det samma vy som bilden av stugan…

 4. Tror jag identifierat stugans plats. DEn spetsiga udden är Bratteklevs udde. Trodde först att stugan låg på berget ”Kalvemossen” mellan sjön och Boråsleden, men detta verkar inte stämma med bilden. Slog mig att det kunde vara på det lilla berget på andra sidan Boråsleden. Hittade där fundamentet till flaggstången. Lättaste vägen dit är att ta vägtunneln under Boråsleden och svänga höger in på den lilla vägen där Bohusleden går. Följer leden ca 100 m flaggstången ligger på höger sida. Det verkar finnas andra spår här också, men platsen verkar användas för allsköns dumpning så det är svårt att se vad som är vad. Det borde finnas gott om folk som har personliga minnen av stugan, hur får man fatt på sådana?

 5. Verkar som om stugans fd. plats är definierad. Bra jobbat. Får ta mig dit någon gång och kika själv. Det vore ju roligt, om det fanns någon i livet som vet något om stugan, såg det här och kunde lämna en liten redogörelse.

 6. Stugan borde vara byggd någon gång mellan 1924 och 1948. Skolan bytte nämligen namn 1948 till Burgårdens samrealskola. Vi vet också att bilden är tagen 1955 och att den inte fanns med på en karta från 1946. Så det betyder, om kartan från 1946 stämmer, att stugan kom till efter 1946 men före 1948. Den stod kvar 1955, men vad hände sedan?

 7. Den brann ner men när vet jag ej.

%d bloggare gillar detta: