Historisk vandring i Delsjöområdet 18:e september

Idag var det dags för vandringen i samarbete med STF. Vi startade vid informationstavlan vid Delsjöbadets parkering. Vill du se vilken rutt vi valde genom skogen kan du ladda ned denna pdf fil: Vandring_sep_2011

Turen började vid Fiskaretorpet där jag berättade om Delsjöarnas skiftande utseende under de senaste århundradena. Den viktigaste förändringen skedde år 1777 då ägarna av Kärralunds går lät uppföra en kvarndamm som höjde sjöns yta med drygt 6 meter. Det förändrade för alltid sjöarnas utseende. Innan dess var Stora Delsjön betydligt mindre och det fanns dessutom en ytterligare sjö – Lille tjärn, det som idag är den södra delen av sjön.

Vandringen gick sedan via torpet Lyckan (tidigare kallat Vakttorpet och Kolmaden) mot Linnés Willrunor, platsen där Linné blev lurad av naturen! Vi följde sedan den gamla färdvägen över Klöveåsen mot Skårs höga samt ned mot Delsjöns golfklubb och tittade på de bevarade delarna av 1700-tals huset som tillhört Kallebäcks mellangård.

Vi fortsatte sedan mot Kolerakyrkogården, från år 1866, där de sista offren för den hemska sjukdomen vilar. Granne med Kolerakyrkogården ligger hällkistan ”Ringshåla”, som är från stenålderns sista tid.

Per Hallén berättar om hällkistan.

Området kring hällkistan är mycket intressant och vi hann bara få en försmak på vad området har att erbjuda innan det var dags att gå vidare ned mot torpet Kleven där det finns en dramatisk historia att berätta med koppling till ett olöst mordfall!

Vid Jan-Petters källare berättades det om det olösta mordfallet där Jan-Petter troligen var inblandad.

Via Pistols stuga, Hästhagen och Pittas grotta tog vi oss nu mot Kolmaden där vandringen avslutades.

Vid Kolmaden har det legat många torp, deras historia går tillbaka till 1760-talet.

Ett stort och varmt tack till alla intresserade deltagare. Mycket roligt att träffa er under dagens vandring. Förhoppningsvis ses vi igen till våren!

3 kommentarer på “Historisk vandring i Delsjöområdet 18:e september

  1. Hej, vill gärna veta när du anordnar nästa promenad i Delsjön.
    Vi är några kusiner som är intresserade. Vi härstammar från Hästhagen.

    Vänligen

    • Hej!
      Jag återkommer med mer information om vandringar under våren. Troligen lägger jag ut information på hemsidan under julhelgen, men vandringen ligger lite längre fram i tiden.

%d bloggare gillar detta: