Namn på vägarna i Delsjöområdet

Du som vandrar i Delsjöområdet har säkert upptäckt att det kommit upp skyltar med namn på vägarna i området. Det finns flera skäl till att vägarna fått namn, ett är faktiskt att räddningstjänsten lättare skall kunna hitta fram till rätt plats (har någon tänkt på gps…). Men säkert får de nya vägnamnen betydelse för nya besökare i området som då får lättare att orientera sig. Nu återstår att få ut vägnamnen också på kartor till besökarna.

Bilden ovan är från i vintras (vilket framgår av bakgrunden), då fotade jag den nyuppsatta ”Delsjö Golfbaneväg”, den går mellan Kolerakyrkogården ovanför Kallebäcks källa och Skår. Över golfbanans område går sedan ”Delsjö Tvärväg” som mynnar ut i ”Storatorpsvägen”, den går från Stora Torp upp till Delsjöbadet.

Från Delsjöbadet och söderut går gångvägen ”Västra Sjöslingan”, på andra sidan Delsjöbadet byter gångvägen namn och kallas ”Norra Sjöslingan” fram tills dess att den mynnar ut i den stora grusvägen ”8:an” som på denna sträcka och fram till Delsjökärr går under namnet ”Kapten Bertilssons väg”. Den ”Södra Sjöslingan” går naturligtvis söder om Delsjöarna.

Vägarna runt Lilla Delsjön har inte kunnat namnges i sin helhet, en del av vägarna ligger inom Härryda kommun, och där kan inte namnberedningen för Göteborgs stad hitta på nya vägnamn! Men över Delsjönäset sträcker sig vägen ”Delsjönässtigen” och söder om Delsjökärr finns ”Kindboviksvägen”.

Vägen upp mot Västra Långvattnet har samma namn som sjön och ”8:ans” fortsättning från ”Kapten Bertilssons väg” norrut bär namnet ”Svarttjärnsvägen” efter den lilla fågelsjön som skapats genom en fördämning vid den södra delen av Rörmossarna.

Trevligt nog har ”8:an” förbi Skatås fått namnet ”Skålmekärrsvägen”, det var det första namnet på torpet i området som idag är Skatås motionscenter. Promenadvägen söder om Härlanda tjärn har fått namnet ”Ormslättsstigen”, Ormslätten var det gamla namnet på området kring badplatsen vid Härlanda tjärn!

Norr om Härlanda tjärn och bort mot Kålltorp går ”Härlanda skogsväg”.

En kommentar på “Namn på vägarna i Delsjöområdet

  1. På beslutet i namnberedningen står Ormeslättsstigen!

%d bloggare gillar detta: